Quantcast
Channel: Lifestyle - Kaksplus.fi
Viewing all 656 articles
Browse latest View live

Asioita, joita kaivata poikkeuksellisina aikoina

$
0
0

Koululainen rientää koulusta kotiin. Hänen otsansa kimaltelee, koska ”siellon niin kuuma”. Hän istahtaa vastapäätäni pöydän ääreen, lusikoi välipalaa.

Huomaan sen taas: lapsi hohtaa uutta valoa. Miten hän onkin kuin hieman kasvanut, ainakin muutamassa tunnissa taas muuttunut. Hänestä aistii, että hän on ollut maailman vaikutuspiirissä jossakin, jonne minä en voi mitenkään yltää. Yritän edes hipaista, jotta saan hänet takaisin maailmaani, jossa hän ei enää alati ole.

Kävelemme tuulisesta illasta valoisaan ja lämpimään tuulikaappiin. Väsyttää niin, mutta tuttu tuoksu rentouttaa jo. Asetumme hetkeksi katsomaan suurista ikkunoista altaalle – siellä ihmiset uivat, nuoret ja vanhat määrätietoisina samassa sopassa. Me pääsemme tuonne!

Saunassa olemme kaikki lähekkäin ja hiljaa.

Kuopus tulee kanssani naisten puolelle, ja se on aina yhtä ihmeellistä. Pesuhuoneen kaakelit, alastomat naiset ja monta kiuasta. Kylmyystärinä, painavat uikkarit ja suihkun liukas nappi. Saunassa olemme kaikki lähekkäin ja hiljaa. Kuopus laskeutuu alemmalle lauteelle.

Silti tämä ei ole yksityinen hetki, tämä on kaikkien juuri nyt tässä uimahallin saunassa meditoivien yhteinen hetki, ja siksi se on jaettu.

Iltakävelyllä muistamme, että leipä on lopussa. Poikkeamme kauppaan hyvin salaiselle retkelle. Tutkimme hyllyjä, puhumme siitä ja tästä, luemme tuoteselosteita. Katselemme muita. Törmäämme ihmisiin, joissa emme näe uhkia vaan pelkkiä halattavia tuttuja.

Punnitsemme hedelmiä ilman hanskoja. Otamme juustomaistiaisia. Nauramme vauvalle, joka imeskelee ostoskärryn ketjua. Jonotamme kassalle ja maksamme kämmenessä lämmenneillä kolikoilla. Jäämme kaupan lämpöön nauttimaan retkieväitä, sillä tämä on meidän lähikauppamme ja me saamme notkua täällä.

Ruoka tuoksuu ulos saakka. Ystävät ovat valmistautuneet kauan. Yritän muistaa kaikkien lasten nimet ja tervehtiä kosketuksella heistä jokaista. Nykyään se on jo vaikeaa, tyyppejä on niin paljon. Noita veljeksiä en erota ikinä enkä uskalla arvata kumpi on kumpi.

Jokainen kuivaa kätensä mihin sattuu. Maistellaan toistemme laseista.

Istumme sohvilla ja tuoleilla, lattialla ja selkänojilla. Olemme hyvin lähekkäin, henkisesti ja tämän olohuoneen seinien sisällä. Miten työt, saitko rahoituksen, kuinka vanhempasi voivat.

Jokainen piipahtaa illan mittaan vessassa ja kuivaa kätensä mihin sattuu. Maistellaan toistemme laseista.

Nämä ovat tuttuja ihmisiä ja nämä ovat omia. Heissä ei ole tärkeintä kaikki se hauska mitä he sanovat vaan miten he sanovat. Niin on ollut jo pari vuosikymmentä. Muistatko sen kerran, kun?

Tätäkin kaikkea kaipaan. Vaikka juuri nyt on haikeaa ja vaikeaa, on pohjalla kuitenkin ilo niistä arkisista maailmoista, jotka elämään yleensä kuuluvat. Poikkeusolot valottavat kaiken uusiksi. Mikä onni, jos voi odottaa aikoja poikkeusolojen jälkeen.

Toimittaja-kirjailija Aino-Mari Tuuri tarkkailee perhe-elämää ja sen muutosta kiinnostuksella – niin yhteiskunnassa kuin omalla kohdallaan. Lapsista kaksi on alakoulussa ja yksi päiväkodissa.

Ajankohtaista koronaviruksestaLue Tekniikan maailman ilmaista Koronavirus-teemalehteä


5-vuotias otti kaverin kanssa nakukuvia – mitä teen?

$
0
0

Miten selittää lapselle, että alastomuus valokuvissa ei ole ookoo vaikkei pepussa mitään vikaa olekaan?

Aikaisemmin päivällä lapsilla on ollut kylässä pari vuotta vanhempi kaveri, jolla oli kännykkä mukanaan. Musta otettiin peppukuvia, 5-vuotias tyttäreni tokaisee iloisesti iltapalalla.

 Voileipää pitelevä käteni jähmettyy lautasen ylle.

– Mitä sä sanoit?

Yritän pysyä rauhallisena, mutta huomaan, että äänessäni on ankaruutta, kun alan tivata lapsiltani: Mitä tapahtui? Kuka kuvasi ja ketä? Mitä peppukuvia?

Tyttäreni ja hänen veljensä muuttuvat vakaviksi. Itku ei ole kaukana. He vaistoavat, että kaikki ei ole nyt kunnossa. Veli saa sanotuksi, että siskon pepusta otettiin kuvia ja se oli kaikkien mielestä hauskaa.

Mieheni jää rauhoittelemaan sisaruksia, kun lähden soittamaan lasten kaverin vanhemmalle. Puhelusta tulee lyhytsanainen ja kiusaantunut. Minä kakistelen asiaa, jonka juuri kuulin. Isä langan toisessa päässä on järkytyksestä hiljaa.

Hän lupaa tutkia lapsensa kännykän ja poistaa mahdolliset kuvat. Lopetamme puhelun lyhyeen. Olemme yhtä ymmällämme. Miten nyt kuuluisi toimia vanhempana?

Alasti: häpeällä kasvatetut

Ensimmäinen tunnereaktioni oli automaattinen. Toimin niin kuten sellainen ihminen toimii, jolle on omassa lapsuudessa opetettu, että alastomuus on tabu. Jo satoja vuosia lapsia on syyllistetty kehontutkimispuuhista ja kasvatettu häpeällä. Nyt vuorostaan omille lapsilleni välittyi viesti: Hyi kauheaa! Eihän sinne saa katsoa tai koskea.

Lastenpsykiatri Raisa Cacciatore Väestöliitosta sanoo sympatisoivansa minua ja muita vanhempia.

– Moni vanhempi olisi tuntenut juuri noita samoja tunteita: hämmennystä, huolta ja pelkoa, hän sanoo.

– Tällaisessa tilanteessa olisi hyvä kuunnella lempeästi lasten kertomusta ja varmistella, että kaikki olivat mukana tutkimuspuuhassa omasta halustaan. Toki lapsilta voi myös kysyä, mistä heille tuli mieleen ottaa kuvia ilman vaatteita.

Lue: Nakuileeko lapsesi mielellään? Se voi olla erittäin hyvä merkki

Lisäksi Cacciatore neuvoo, että lapsia voisi muistuttaa nätisti siitä, että pimppi, pippeli ja peppu ovat niin erityisen ihania paikkoja, ettei niitä kannata näyttää kaikille ja ettei niitä ole tapana kuvata.

Pahin pelkoni on, että sain tyttäreni ajattelemaan, että hänen ulkonäössään tai takapuolessaan on jotain vikaa.

– On mahdollista, että hän tulkitsi, että omassa kehossa on jotain vikaa, tai sitten hän ajatteli, että hänen kaverissaan on jotain vikaa, Cacciatore sanoo.

– Lapset aistivat aikuisen säikähdyksen ja tekevät usein hyvin epämääräisiä päätelmiä vanhempiensa reaktioista. Siksi tämän kaltaiset tilanteet kannattaa aina purkaa heidän kanssaan.

alastomuus

Lapset leikkivät heitä kiinnostavilla asioilla, kuten kehoon tutustuminen ja kuvaaminen.

Alastomuus herättää uteliaisuuden

Mutta edelleen mietin, mikä ihme johtaa kuvausleikkeihin alasti.

Lastenpsykiatrin mielestä kyse on ollut uteliaisuudesta. Kolme samassa kehitysvaiheessa olevaa lasta leikkivät asioilla, jotka heitä kiinnostavat. Alastomuus ja kuvaaminen ovat helposti sellaisia.

– Luultavasti lapset halusivat vain nähdä, miltä peppu näyttää. Eihän omaa peppua oikein näe.

Lapsi tutkii maailmaa kaikilla aisteillaan. Alasti vartaloonkin tutustutaan samalla perusteellisuudella. Kehon haltuunotto onkin yksi lapsen tärkeimmistä kehitystehtävistä, psykiatri muistuttaa.

Ennen lapset tutkivat itseään peilin avulla. Nykylapsilla on käytössään myös kännykät ja muut kuvauslaitteet.

– Kuvaamisessa on se huono puoli, että kuvat jäävät talteen. Lapsille pitää opettaa, että kuvat pitää aina muistaa myös poistaa puhelimen, tabletin tai kameran muistista, jotta ne eivät lähde vahingossa leviämään. Voi myös sanoa, että itse en anna kenenkään kuvata omaa takapuoltani, pippeliäni tai pimppiäni.

Seksuaalikasvatus: avoimuus takaisin

Valokuvattu alastomuus aiheutti minussa hämmentävän voimakkaita tunteita. Miksi?

– Eikö niin, että jo siinä vaiheessa, kun ensi kerran kuulit sanan peppukuva, päässäsi lähti vyörymään katastrofikela? Cacciatore kysyy.

Juuri näin. Mietin, mitä olisi voinut tapahtua. Pääsin jo mielessäni nettipedofiileihin ja namusetiin asti. Minussa nousi voimakas halu suojella lastani.

– Aikuisena meidän pitäisi osata suhteuttaa omaa pelkoamme, Cacciatore sanoo.

Pikkulasten viaton leikki ei liity siihen, mitä uhkia ympäristössämme nykypäivänä on. Emme saa viedä pelkoamme lapsen maailmaan, psykiatri neuvoo.

”On tärkeää sanoa peppu, pimppi ja pippeli jo ihan pienille.”

Paras suhtautumistapa olisi ollut säilyttää itsensä luontevana ja turvallisena aikuisena. Jos vanhempi reagoi pelokkaasti tai vaikuttaa ahdistuneelta, lapsi ajattelee, että hänen pitää suojella vanhempaansa. Hän alkaa pitää asioita omana tietonaan.

– Ehdottaisin, että yrittäisit palauttaa avoimuuden välillenne. Vaikka kuvaamisesta on jo kulunut jonkin verran aikaa, voisit edelleen ottaa peppukuvat puheeksi lastesi kanssa.

Puheeni lapsille kertaisi ainakin kolme asiaa:

  • Peppujen tutkiminen käy kaikin mokomin, kunhan leikki sopii kaikille osallistujille.
  • Omaan kehoonsa saa suhtautua uteliaasti ja sitä saa tutkia.
  • Kannattaa kuitenkin miettiä, kuinka paljon kehoaan näyttää muille.

Me voisimme katsella lastenkirjojen kuvia ja nimetä niistä kehonosia. Voisimme myös piirrellä alastomia tyyppejä tai tehdä paperinuket.

Vastikään Cacciatorelta on ilmestynyt kirja, josta voi olla apua: Pipunan ikioma napa on lastenkirja, jonka tarinaan on upotettu kehotuntemusta ja turvataidot.

– On tärkeää sanoa sanat: peppu, pimppi ja pippeli. Ne sanotaan jo ihan pienille. Lasten pitää saada nimet kaikille kehonosilleen ja oivallus, että pimppi ja pippeli eivät ole vessasanoja vaan niitä voi käyttää kaiken aikaa.

Alastomuus: muista uikkarisääntö

Cacciatore suosittelee, että opetan lapsilleni uimapukusäännön. Uikkarisääntö on pienille lapsille räätälöity muistisääntö. Ideana on, että lapsi tajuaa, että kaikki uimapuvun sisällä olevat alueet ovat niin arvokkaita ja erityisiä, että niistä saa itse päättää.

– On tärkeää, että turvataidosta kerrotaan positiivisuuden kautta. Että omia paikkojaan saa suojella.

Toisen uimapuvun alla olevia paikkoja saa katsoa, kuvata tai koskea vain, jos kaveri antaa siihen luvan. Ja jos mieli muuttuu kesken leikin, toiminnan saa koska tahansa keskeyttää.

”Voi ottaa säännöksi, ettei uikkarialueesta oteta lainkaan kuvia.”

Paitsi uikkarisääntö ja oikeat sanat kaikille ruumiinosille lapsia suojelee myös vahva kehoitsetunto. Siihenkin voin äitinä vaikuttaa.

Kun lapsi tekee kuperkeikkoja alasti ennen saunaa, kehun häntä ja annan hänen rauhassa pyllistellä ja tutkia omia ulottuvuuksiaan. Tärkeää on myös, että lapsi saa paljon läheisyyttä. Häntä pidetään sylissä ja halaillaan, ja hän kuulee olevansa ihana.

Entä jatkossa: miten huolehdin siitä, ettei jonkun kännykkään joudu oman lapseni alastonkuvia?

– Voisitte ottaa säännöksi, ettei uikkarialueesta oteta lainkaan kuvia. Jos lapsilla on tutkimusintressejä, voisit tarjota heille käyttöön peilejä.

Kun kotona harjoitellaan uikkarisääntöä pienestä pitäen, kouluikään mennessä – jolloin lapsella ehkä on ensimmäinen oma puhelimensa – lapsi tietää, ettei uikkarialueiden kuulu näkyä kuvissa. Hän myös reagoi, jos joku esimerkiksi lähettää hänelle pippelikuvan tai sellainen tulee vastaan netissä. Ja kertoo siitä toivottavasti myös aikuiselle.

Lisätietoa: Hyvä kysymys – lapsi ja seksuaalisuus, Väestöliiton ja Pikku Kakkosen turvataidot -video, Pipunan ikioma napa — Jokaisella on oikeus päättää omasta kehostaan! (Raisa Cacciatore & Susanne Ingman-Friberg)

Toisenlaiset teiniäidit tulee taas! Tässä he ovat: Anetten lapsilla on 5 eri isää ja sijaiskoteja

$
0
0

Toisenlaiset teiniäidit -sarjan toinen tuotantokausi seuraa kahdentoista nuoren äidin elämää. Ruudussa 18. toukokuuta alkavan ohjelman luvataan sisältävän niin rakkaustarinoita kuin rankkoja kokemuksiakin. Itkulta ja turhautumiselta ei vältytä, muttei myöskään toiveikkuudelta ja voimaantumiselta.

Sarjaa juontaa Sami Kuronen, joka järjestää nuorille vanhemmille mukavia yllätyksiä. Asiantuntijan roolissa toimii psykologi Leea Mattila, joka käy tulevien äitien kanssa keskusteluja juuri ennen synnytystä. Mattila tarjoaa vinkkejä myös katsojien arkeen.

Tässä ovat Toisenlaiset teiniäidit -sarjan 2. tuotantokauden 12 äitiä:

Elisa, 17, Vantaa: ero vauvan isästä ja uusi poikaystävä

17-vuotias vantaalainen Elisa odottaa esikoistaan. Elisa erosi vauvan isästä pian sen jälkeen, kun tieto raskaudesta varmistui. Nyt Elisalla on uusi poikaystävä, mutta vauvan isä haluaa myös olla mukana lapsensa elämässä.

Tilannetta vaikeuttaa tulehtuneet välit Elisan vanhempaan ja muutto uudelle paikkakunnalle.

toisenlaiset teiniäidit Elisa

Elisa odottaa esikoistaan.

Milena, 16, Kajaani: raskaaksi 15-vuotiaana

Kajaanilainen Milena haaveili tanssimisesta ja opiskelusta, kunnes tuli raskaaksi 15-vuotiaana ikävissä olosuhteissa: vauvan isä painosti Milenan sänkyyn. Mies asuu nykyään Venäjällä eikä ole enää Milenan elämässä.

Toisenlaiset teiniäidit Milena

16-vuotias Milena on Toisenlaiset teiniäidit -sarjan 2. kauden äideistä nuorin.

Maikku, 17, Turku: taustalla koulukiusaamista ja ero vauvan isästä

17-vuotias Maikku odottaa esikoistaan äitinsä tukemana. Maikku ja vauvan isä ovat eronneet.

Maikun menneisyys on surullinen. Hän on joutunut vaihtamaan koulua kiusaamisen takia seitsemän kertaa. Pelimaailmaan ikävyyksiä paennut nainen on nyt elämänsä käännekohdassa: hän on juuri valmistunut kosmetologiksi ja saa pian vauvan.

Toisenlaiset teiniäidit Maikku

Maikku toivoo elämälleen uutta suuntaa.

Eveliina, 20, Tampere: toinen vauva tulossa ja parisuhde koetuksella

Eveliina ja hänen miehensä olivat jo aikeissa erota, kunnes perheen toinen lapsi ilmoitti tulostaan. Eveliinan miehellä on myös lapsi aiemmasta parisuhteesta.

Toisenlaiset teiniäidit Eveliina

Eveliina odottaa toista lastaan.

Oona, 26, Jämsä: 7 lasta kahdeksassa vuodessa

26-vuotiasta Oonaa ei voi enää varsinaisesti kutsua teini-äidiksi, mutta sen sijaan hän on hyvin nuori suurperheen äiti. Oona on saanut seitsemän lasta kahdeksassa vuodessa.

Lapset ovat vieneet Oonan ajan niin, ettei hän ole ehtinyt edes kotikaupungistaan poistua. Lisäksi taustalla kummittelee teini-iässä koettu trauma.

Toisenlaiset teniäidit Oona

Oonalle on syntymässä 7. lapsi.

Tanja, 21, Kerava: toinen lapsi tulossa ja ero pelottaa

Kun Tanja odotti esikoistaan, hän erosi miehestään raskauden viime metreillä. Nyt hän odottaa toista lastaan uuden poikaystävänsä kanssa.

Vanhat kokemukset kuitenkin kummittelevat Tanjan mielessä ja Toisenlaiset teiniäidit -sarjassa tulee esiin, että uusi ero pelottaa.

Toisenlaiset teiniäidit Tanja

Tanjan aiempi parisuhte päättyi, kun Tanja odotti esikoistaan. Nyt hän toivoo käyvän toisin.

Susanna, 19, Tikkakoski: sosiaalityöntekijät huolehtivat

Susanna odottaa miehensä kanssa innoissaan esikoistaan: vihdoinkin elämään tulee muutakin sisältöä kuin sohvalla makoilu. Kumpikaan ei opiskele tai käy töissä, ja sosiaalityöntekijät ovat pariskunnasta huolissaan.

Toisenalaiset teiniädit Susanna

Susanna ei käy töissä tai opiskele. Sosiaalityöntekijät ovat tulevasta äidistä huolissaan.

Henriette, 22, Vantaa: lasten isä asuu toisessa maassa

Puoliksi senegalilainen Henriette odottaa toista lastaan. Lasten isä asuu toisessa maassa ja pariskunta elää kaukosuhteessa. Heitä jännittää, ehtiikö isä lentää mukaan synnytykseen ja miten Henriette pärjää yksin kahden pienen lapsen kanssa.

Toisenlaiset teiniäidit Henriette

Henriette saa pian toisen lapsensa ja joutuu selviämään vauva-arjesta yksin.

Anette, 26, Hämeenlinna: 7 lasta, joista vanhimmat asuvat sijaisperheessä

Anette on Toisenlaiset teiniäidit -sarjan kakkoskauden toinen suurperheen äiti. Hän odottaa seitsemättä lastaan, joka sai alkunsa hetken huumassa. Anette kuitenkin pitää jokaista lastaan siunauksena. Hän saa voimaa uskostaan.

Vanhimmat Anetten lapsista asuvat sijaisperheessä. Anetella on lapsia viiden eri miehen kanssa.

Toisenlaise teiniäidit Anette

Anette on pian 7 lapsen äiti.

Linda, 23, Kaarina: taustalla 25 kilon laihdutus, raskauskilot pelottavat

Personal trainer -yrittäjä Linda, 23, ja odottaa miehensä kanssa toista lastaan. Suorittamiseen tottunut nainen turhautuu, kun raskausvaivat estävät urheilua. Lindaa pelottavat myös raskauskilot, sillä esikoisensa syntymän jälkeen hän laihdutti yli 25 kiloa.

Toisenlaiset teiniäidit Linda

Linda on tottunut liikunnalliseen elämään ja pelkää raskauden tuomia muutoksia.

Suski, 19, Porvoo: toinen lapsi ilmoitti tulostaan, kun esikoinen oli 4kk 

Suski, 19, huostaanotettiin vanhemmiltaan nuorena. Nyt hän rakentaa nyt uutta, onnellisempaa perhettä burmalaisen miehensä kanssa. Esikoisen ollessa vasta nelikuinen Suski huomasi olevansa taas raskaana. Nyt hän kipuilee yhtä aikaa tukalan raskauden ja pienen lapsen hoitamisen kanssa.

Toisenlaiset teiniäidit Suski

Suskin lapsille on tulossa todella pieni ikäero.

Miisa, 23, Jyväskylä: parisuhdekriisi raskauden keskellä

Jyväskyläläinen Miisa odottaa toista lastaan miehensä kanssa. Kaikki ei kuitenkaan ole hyvin, sillä Miisalle selviää, että lasten isällä on toinen nainen. Miisa käsittelee kriisiä Toisenlaiset teiniäidit -ohjelman muiden äitien ja psykologi Leean kanssa.

Toisenlaiset teiniäidit Miisa

Miisan parisuhde on kriisissä ja toinen lapsi on tulossa.

Toisenlaiset teiniäidit -sarjan 2. kausi alkaa Ruudussa 18.5. klo 6.30 ja uusi jakso ilmestyy joka maanantai. Ohjelma on vain Ruudun tilaajien (Ruutu+) katsottavissa. 

Lue myös: Teiniäiti Petra: Nuoren äidin lapsettomuutta ei oteta tosissaan

Mitä äitienpäivälahjaksi? Yli 30 ihanaa lahjaideaa äidille

$
0
0

Äitienpäivälahja on kaunis tapa muistaa äitiä. Äitienpäivänä puolisokin voi halutessaan antaa lastensa äidille lahjan.

Muista kuitenkin, ettei lahjan aina tarvitse olla hulppean hieno, vaan yksinkertainenkin voi olla kaunista. Lahjan lisäksi perinteisiä tapoja viettää äitienpäivää ovat esimerkiksi herkullisen aamupalan valmistaminen äidille sekä valkovuokkojen poimiminen maljakkoon.

Ota talteen Kaksplussan vinkit ja yllätä äiti ihanalla lahjalla!

Lahjaksi hemmottelua ja omaa aikaa

Erityisesti pienten lasten kotiäidille omaan aikaan ja hyvinvointiin liittyvä äitienpäivälahja on loistava idea, mutta kukapa hemmottelusta ei nauttisi? Mieti ainakin näitä:

  1. Omaa aikaa puolison kanssa vaikkapa hotellissa
  2. Lahjakortti kauneushoitoon: esimerkiksi kasvohoitoon, jalkahoitoon tai kampaajalle
  3. Kipukoukku tai piikkimatto
  4. Siivouslahjakortti tai ikkunoiden pesu
  5. Vapautus kotitöistä ja keittiöhommista päivän ajaksi

Yhteinen aika on ihana äitienpäivälahja

Jokainen äiti arvostaa varmasti laatuaikaa oman perheensä kanssa! Yhteinen tekeminen onkin oiva äitienpäivälahja.

  1. Yhteinen illallinen suosikkiravintolassa
  2. Teatteriliput koko perheelle
  3. Yhteiset konserttiliput äidin suosikkimuusikon keikalle
  4. Liput elokuviin

äitienpäivälahja

Harrastuksiin liittyvä äitienpäivälahja

Mitä äitisi harrastaa tai mihin hän suhtautuu intohimoisesti? Äidin omiin mielenkiinnonkohteisiin liittyvä äitienpäivälahja ei voi mennä vikaan!

  1. Puutarhamyymälän lahjakortti pihatöissä viihtyvälle
  2. Syke- tai askelmittari
  3. Oura-älysormus
  4. Jumppa- tai lenkkeilyasu
  5. Lahjakortti urheilutarvikekauppaan
  6. Kuntosalijäsenyys
  7. Lahjakortti keramiikka- tai käsityökurssille
  8. Elämyslahjakortti

Ympäristöystävälliset lahjat

Jos ympäristöarvot ovat lähellä äidin sydäntä, muista ettei äitienpäivälahjan välttämättä tarvitse olla materiaa. Lasten tekemiä lahjoja säilytetään rakkaudella ja yhteisiä muistoja vaalitaan vuosikymmeniä. Mieti näitä:

  1. Itse leivottuja leivonnaisia
  2. Ihana itse tehty lahja lapselta, katso tarkemmat vinkit täältä
  3. Valkovuokkokimppu
  4. Keväinen piknik-retki puistoon, metsään tai omalle takapihalle
  5. Itse koottu valokuva-albumi tai vuosikalenteri perheen yhteisistä muistoista

Äitienpäivälahjat moneen makuun

Äitienpäivälahja voi hyvin olla myös joku seuraavista – näiden ihanien lahjaideoiden kanssa menee harvoin pieleen!

  1. Hyvä kirja
  2. Naistenlehden kestotilaus
  3. Kaunis kukkakimppu
  4. Hyvää suklaata
  5. Hajuvesi
  6. Hierontalahjakortti
  7. Kotisiivooja kuukaudeksi tai pidemmäksi aikaa
  8. Uusi yöpaita
  9. Laadukas pussilakanasetti
  10. Kylpytakki
  11. Kaulakoru
  12. Tyylikäs rannekello
  13. Kuohuviinipullo
  14. Laadukas kaulahuivi
  15. Robottipölynimuri
  16. Lahjakortti sisustustavarakauppaan

Miten sinä muistat omaa äitiäsi äitienpäivänä? Mikä on ollut mielestäsi paras äitienpäivälahja? Kommentoi alle!

Kaksplus kuuluu Otavamedia-yhtiöön.

Päivä 25: Haluan repiä värityskirjat, paiskata muovailuvahat seinään ja heittää tiskit ikkunasta ulos

$
0
0

Ollaanko kohta perillä, soi ääni sisälläni. Se kumpuaa lapsuuden reissuilta, mutta kaikuu nyt turhautuneen 35-vuotiaan naisen sydänalassa, alati voimistuen.

Asetelma on nurinkurinen, sillä vaikka kotini on pitkään ollut pääosin matkalaukussa, niin kotiin juuttuminen korona-aikaan on kuin ääreton automatka, jonka loppua ei näy. Eväät on syöty, virikkeet käytetty, pelit pelattu ja kaikkien vieruskavereiden naamat alkavat hiljalleen ärsyttää.

Pyörin jossain laitostumisen ja karkuun pyristelyn rajamailla: välillä virikkeetön arki tuntuu turvalliselta ja lohdulliselta, ja parin tunnin päästä revin kaltereita ja ulvon vapautta. Tänään tosin hakkasin kylpyhuoneen ovea kaltereiden puutteessa, mutta pääsi silläkin tunnelmaan.

Juoksin maratonin reilu kymmenen vuotta sitten, vedonlyönnin seurauksena ja lainkaan harjoittelematta. Tiesin selviäväni matkasta ainoastaan henkisen kunnon perusteella, en suinkaan fyysisen. Päätin etten kertaakaan mieti paljonko on jäljellä, vaan juhlin jokaista selvittyä kilometriä.

Käsken itseäni hengittämään, tankkaamaan ja etenemään, vaikkei huvittaisi.

Sama strategia on meneillään nyt, paitsi että molemmat kuntotasot ovat kymmenen vuotta huonommat ja jalassa roikkuu pieni leikki-ikäinen dynamiittipötkö. Aivan kuten maratonilla, käsken itseäni hengittämään, tankkaamaan, ravistelemaan raajoja ja etenemään, vaikkei huvittaisi. Koitan paeta musiikin tai äänikirjan taakse ja haaveilen paikoista, joihin en pääse.

Kohta helpottaa, yksi päivä eli kilometri meni taas.

Lapsi tietää, että maailma on kiinni, mutta se ei haittaa. Hän on löytänyt uudet ilonaiheet, aktiviteetit ja rutiinit. Vika on vanhemmissa, jotka huokailevat, tiuskivat ja laahustavat askareesta toiseen maailmanlopun kuvat silmissä.

Minäkin haluaisin innostua käpylehmistä, kuralätäköistä tai kaikkien perheenjäsenten läsnäolosta. Sen sijaan haluan repiä värityskirjat, paiskata muovailuvahat seinään ja heittää tiskit ikkunasta ulos. Jos joku väittää koronan parantaneen parisuhdetta, uskon hänen valehtelevan muistakin asioista.

Jos maratonin voi hiipiä maaliin ajatusten voimalla, tästäkin selviää suurin piirtein järjissään.

En tiedä olemmeko pian perillä tai mitä määränpäässä odottaa, mutta jos täysimittaisen maratonin voi hiipiä maaliin pelkkien positiivisten ajatusten voimalla, niin tästäkin kurimuksesta on mahdollista selvitä suurin piirtein järjissään. Lapseltani olen kysynyt, mitä hän haluaa tehdä kun “iso pöpö” menee ohi. Hän haluaa mennä sisäleikkipaikkaan, uimaan ja antaa taas kaikille high fiveja.

Minä haluan, noh, ei mahdu tähän listaukseen.

Mutta moni oikeasti kärsivä toivoo vain tätä, minkä keskellä juuri elän. Viettää laatuaikaa kotona lastensa kanssa. On kammottavaa vinkua perutun tennistunnin tai etelänreissun perään, tai valittaa siitä, että on ylipäätään koti, jota siivota.

Lupaan ryhdistäytyä, lupaathan sinäkin. Kylpyhuoneen ovia voi silti hakata, ne näyttävät kestävän ihan hyvin.

Inka Isotalo viettää matkalaukkuelämää 3-vuotiaan Mirella-tyttärensä ja maailmalla kilpailevan puolisonsa, ratamoottoripyöräilijä Mika Kallion kanssa. 

Korona-artikkeleita lapsiperheille:

Milloin on äitienpäivä 2020? Ihanat lahjaideat ja vinkit

$
0
0

Milloin on äitienpäivä 2020?

Suomessa äitienpäivää juhlistetaan aina toukokuun toisena sunnuntaina. Äitienpäivä 2020 on siis 10.5.

Äitienpäivää juhlittiin Suomessa ensimmäisen kerran vuonna 1918. Virallisen aseman se sai Suomessa vuoden 1927 jälkeen, kun toukokuun toinen sunnuntai vakiintui äitien juhlapäiväksi.

Äitienpäivän ajankohta vaihtelee eri maissa. Esimerkiksi Ruotsissa sitä juhlitaan toukokuun viimeisenä sunnuntaina ja Norjassa äitejä juhlistetaan helmikuun toisena sunnuntaina.

Äitienpäivälahjamiten muistaa äitiä juhlapäivänä?

Monessa perheessä päivää on tapana juhlistaa äitiä hemmotellen. Äitienpäivä saattaa esimerkiksi alkaa sänkyyn tarjoillulla aamupalalla ja lisäksi äitiä muistetaan yleensä lahjalla.

Mutta onko jokavuotiseen lahjaan vaikea keksiä ideoita? Listasimme yhteen ideat ihanaan äitienpäivälahjaan.

Itse tehty äitienpäivälahja on ihana muisto

Itse askarreltu lahja on ylpeyden aihe niin lahjan antajalle kuin sen saajallekin.

Miltä kuulostaisi esimerkiksi omatekoinen koru, itse kasvatettu kasvi tai herkkupurkki? Kokosimme yhteen helpot ja ihanat ideat itsetehtyihin äitienpäivälahjoihin.

Katso vinkit ihaniin DIY-lahjoihin täältä: Tee itse äitienpäivälahja – 6 helppoa ideaa 

Äitienpäivä 2020: Ihanimmat tarjoiluideat

Äitiä voi muistaa myös tarjoiluin! Monessa perheessä äitienpäivän aamu on jännitystä täynnä, kun keittiö täyttyy iloisesta kuiskuttelusta ja kolinasta, kun äidille valmistellaan aamupalaa.

äitienpäivä

Järjestä äidille ihana aamupala tai brunssi ja nauttikaa yhdessä kiireettömästä aamupäivästä. Miltä kuulostaisi esimerkiksi mango-juustokakku, kinderpiirakka tai kuohuva mustikkajuoma?

Kotiliesi on listannut esimerkkejä herkullisiin äitienpäivätarjottaviin. Katso ideat täältä.

Millainen on yksinhuoltajan äitienpäivä?

Miten yksinhuoltajat viettävät äitienpäivää ja miltä se tuntuu? Neljä sinkkuäitiä kertoi Kaksplussalle, millaisia tunteita päivä heissä herättää ja kuinka sinkkukodissa juhlistetaan äitiä.

Lue yksinhuoltajan äitienpäivästä: Millainen on yksinhuoltajan äitienpäivä? Neljä äitiä kertoo

Äitienpäivä 2020: Hankaloittaako koronavirus juhlimista?

Äitienpäivä 2020 saattaa kärsiä koronavirustilanteen aiheuttamista rajoitteista. Jos et pääse tervehtimään ja kestitsemään omaa äitiäsi, voi äitiä silti muistaa monella eri tavalla.

Soita äidillesi vaikkapa videopuhelu ja osoita, ettet ole unohtanut merkkipäivää. Esimerkiksi kukkia voi tilata myös kotiinkuljetuksella tai lahjan käydä jättämässä oven taakse.

Äiti ilahtuu varmasti pienestäkin eleestä – muistetaan siis äitejä rajoitteista huolimatta myös äitienpäivänä 2020!

Lue myös: ”Nyt tehdään lettuja!” Kalliit – ja hauskat – neuvot, jotka opimme äideiltämme

Elitkö lapsuutesi 1980-luvulla? Testaa, kuinka hyvin muistat lapsuusaikasi ilmiöt

$
0
0

1980-luvun lapset pääsivät elämään lapsuuttaan vuosikymmenellä, jolta muistetaan ainakin värikkäät trikoot, vesisängyt ja Madonnan musiikki. Suomessa elettiin nousukautta ja monilla oli varaa merkkivaatteisiin ja matkusteluun.

Toki lapsuus 1980-luvulla ei ollut pelkkää juhlaa. Kylmä sota ja Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuus ovat jääneet monen lapsenkin mieleen pelottavina tapahtumina.

Kasarilapsuuden eläneet muistanevat vuosikymmeneltä myös monta muutakin ilmiötä. Jos olet elänyt lapsuuttasi 1980-luvulla, tee testi ja selvitä, kuinka hyvin kasarilapsuuteen liittyvät asia ovat jääneet sinulle mieleen.

Testaa alla, kuinka hyvin 80-luvun lapsuus on muistoissasi!

Lue myös: Oletko merkkitietoinen äiti? Tässä testissä menestyt varmasti!

Baby shower -juhlien ohjelma: 14 hauskaa ideaa vauvakutsuille

$
0
0

Baby shower -juhlilla voidaan vain rupatella, herkutella ja ihastella vaippakakkua, mutta jonkinlainen ohjelma voi tehdä vauvakutsuista entistä ikimuistoisemmat. Koska kaikki vieraat eivät välttämättä tunne toisiaan, ohjelmanumerot, kuten leikit ja kilpailut, ovat myös oiva tapa rikkoa jäätä ja pitää hauskaa yhdessä.

Kokoa seuraavista 14 ideasta mieleisesi baby shower -juhlien ohjelma. Ideat sopivat niin äidille kuin isällekin järjestettäviin juhliin.

Baby shower -ohjelma: arvauspeli

Jokainen vieras kirjoittaa paperille veikkauksensa vauvan sukupuolesta (jos se ei ole vielä tiedossa), syntymäpäivästä, -ajasta, -painosta, -pituudesta ja nimestä. Lisäksi voidaan arvuutella silmien väriä ja sitä, millaiset vauvan syntymähiukset ovat. Entä mitä äiti on tekemässä, kun supistukset alkavat tai lapsivesi menee?

Samalle paperille voi myös kirjoittaa terveiset vauvalle ja jonkin neuvon vanhemmille.

Järjestäjä tai joku vieraista voi askarrella pienet arvuuttelulomakkeet etukäteen tai arvaukset voi kirjoittaa vihkoon, joka jää muistoksi vanhemmille.

Arvaukset voidaan joko lukea baby showereilla ääneen tai ne voivat jäädä muille paitsi vanhemmille salaisuudeksi.

Ystävien vauva-arvaukset ovat ihania raskausmuistoja.

Kuinka monta vauvatarviketta keksit?

Jokaiselle osallistujalle jaetaan kynä ja paperia. Sitten heitä pyydetään listaamaan minuutin aikana niin monta vauvatarviketta kuin he vain keksivät. Kuka ideoi eniten? Entä kuka keksi kyseenalaisimman tuotteen?

Vauvanruoka-makutesti: klassinen baby shower -ohjelma

Järjestäjä laittaa lautasille erilaisia vauvanruokia. Vieraiden tehtävänä on kerätä omalle lautaselleen kutakin sosetta, maistella ruokia ja arvata, mitä makua mikäkin on. Makutestin voi myös toteuttaa vain äidille/isälle/vanhemmille.

Yksi ohjelmanumero baby showereilla voi olla vauvanruokatesti.

Valitkaa makutestiin sekä hedelmä- että ateriasoseita.

Vauva-Alias testaa sanaselitystaitoja ja vauvatietämystä

Vauva-Aliaksessa selitettävät sanat liittyvät raskauteen, vauvoihin ja lapsiperhe-elämään. Järjestäjän tehtävänä on keksiä sanat etukäteen ja kirjoittaa ne paperilapuille. Jokaiselle vieraalle voi varata 1–3 sanaa.

Järjestäjä jakaa paperilaput vieraille, ja jokainen selittää vuorollansa sanansa tulevalle äidille ja/tai isälle. Aikaa kunkin sanan selittämiseen on 30 sekuntia. Sanoja ei saa katsoa ennen omaa vuoroa.

Jos Aliakseen osallistuvat molemmat vanhemmat, he voivat kilpailla siitä, kumpi arvaa useamman sanan.

Vauvavuosilupaus on ihana lahja äidille

Järjestäjä keksii etukäteen jokaiselle vauvavuoden kuukaudelle yhden lupauksen, jotka hän kirjoittaa paperilapuille. Lupauksia voivat olla esimerkiksi:

  • ”Lupaan tulla tekemään ruokaa, kun vauva on 1 kuukauden ikäinen.”
  • ”Lupaan viedä vauvan vaunulenkille, kun hän on 3 kuukautta.”
  • ”Lupaan tulla auttamaan kotitöissä, kun vauva on 4 kuukautta.”
  • ”Lupaan tulla kahville ja tuoda mukana herkkuja, kun vauva on 6 kuukautta.”
  • ”Lupaan järjestää vauvalle leikkihetken hänen ollessaan 8 kuukautta vanha.”
  • ”Lupaan lähteä kanssasi ravintolaan, elokuviin, teatteriin tai minne ikinä haluat, kun vauva on 12 kuukautta.”

Arpokaa tai valitkaa kullekin vieraalle lupaus. Jos babyshowereilla on vähemmän kuin 12 ihmistä, lupauksia ei tarvitse olla jokaiselle kuukaudelle vaan niitä voi olla yhtä monta kuin vierasta. Jos vieraita on enemmän kuin 12, osa vieraista voi toteuttaa jonkin lupauksista yhdessä tai lupaukset voivat jatkua vauvavuoden yli.

Baby shower -juhlien ohjelma: kuka kukin vauva on?

Vieraita pyydetään tuomaan baby showereille valokuva itsestä vauvana. Jos juhlat ovat tulevalle äidille yllätys, jonkun tehtäväksi jää hankkia hänen kuvansa mukaan, mikäli se vain onnistuu.

Juhlien järjestäjä kiinnittää kaikkien kuvat isolle pahville ja merkitsee kuvat numeroin. Jokaisen tehtävänä on arvata, kuka on vauva numero 1, vauva numero 2 ja niin edelleen. Arvaukset kirjoitetaan paperille ja järjestäjä tarkistaa tulokset. Lopuksi julkaistaan voittaja ja kerrotaan, kuka kukin vauva on.

Vauvakutsujen ohjelma: kuka on kukin vauva?

Tunnistatteko toisenne vauvakuvista?

Pue ”vauva” niin nopeasti kuin pystyt

Tarvitsette vauvanuken, vaipan ja vauvanvaatesetin (ainakin body, housut, sukat ja myssy). Jokainen pukee ”vauvan” vuorollaan järjestäjän ottaessa aikaa. Kuka puki nopeiten, entä kenen vauva näytti hauskimmalta?

Tunnista vaipan sisältö

Tuleva äiti/isä pääsee haistelemaan ”kakkavaippoja”. Vaippojen sisältö on sulatettua suklaata, joten tämä baby shower -ohjelma ei ole niin ällöttävä kuin miltä se kuulostaa.

Juhlien järjestäjä asettaa 3–5 vaipan sisälle sulatetun suklaapatukan. Jokaisessa vaipassa on erimakuista suklaata. Äidin/isän tehtävänä on hajun (ja maun) perusteella arvata vaippojen sisältö.

Jos peliin ei haluta käyttää vaippoja, suklaat voi asettaa myös taitellun servietin sisälle.

Askarrelkaa äidille koru, joka muistuttaa ystävistä

Jokainen vieras tuo mukanaan yhden helmen. Helmistä kootaan baby showereilla yhdessä äidille käsikoru. Jokainen pujottaa vuorollaan helmen lankaan ja sanoo samalla tulevalle äidille jonkin lämpimän ajatuksen tai viisaan neuvon.

Baby shower -ohjelma: karaoke

Jos vieraat ovat karaoken ystäviä, vauvakutsuilla voi järjestää vauvateemaisen karaoken. Kappaleiden joukossa voi olla perinteisiä tuutulauluja ja lastenlauluja sekä kappaleita, joissa mainitaan sana ”vauva”. Laululistalla voivat olla esimerkiksi:

  • Britney Spears: Baby one more time
  • Kasmir feat Saara: Vauvoja
  • The Supremes: Baby love
  • Catcat: Bye bye baby
  • Soul Captain Band: Vauvantekohomma
  • Justin Bieber: Baby
  • Alma: Bad news baby
  • Isac Elliot: Baby I
  • Pentti Rasinkangas: Meidän uusi vauva
Karaoke on hauska baby shower- ohjelma.

Jos laulaminen on tulevan vanhemman mielipuuhia, karaoke on loistava ohjelmanumero vauvakutsuille.

Musavisa vauvabiiseistä

Karaoken sijaan lauluista voi järjestää myös musavisan. Visaan valitaan  5–10 kappaletta, jotka vieraiden on tarkoitus tunnistaa lyhyen musiikkipätkän perusteella. Pisteen saa sekä esittäjästä että kappaleen nimestä.

Aikakapselin kokoaminen: tämä baby shower -ohjelma on tulevaisuuden lahja lapselle

Baby showereilla voi koota vauvalle niin sanotun aikakapselin, josta löytyy vauvan syntymävuodesta muistuttavia asioita. Jokaista osallistujaa pyydetään tuomaan vauvakutsuille jokin asia tai esine kapseliin laitettavaksi. ”Kapseliksi” käy hyvin kenkälaatikko. Kapselin voi antaa lapselle esimerkiksi hänen 16-vuotispäivänään.

Ideoita aikakapseliin:

  • ajankohtainen lehtiartikkeli
  • lista tämän hetken soitetuimmista kappaleista
  • lista elokuvateattereissa pyörivistä elokuvista
  • ruokamainos, jossa näkyy hintoja
  • elektroniikkamainos, jossa näkyy nykyisiä puhelimia/tabletteja/tietokoneita
  • vaatemuotikuva
  • lista televisiossa tällä hetkellä näkyvistä lastenohjelmista
  • kirje lapselle tulevaisuuteen
  • nykyhetken trendiruoan resepti
  • tyhjä vauvanruokapurkki
  • valokuva baby shower -juhlien osallistujista

Vieraiden voi olla hyvä etukäteen jutella, kuka tuo mitäkin, jotta vältytään samoilta ideoilta.

Raskausmaha-Twisterissä vieraat pääsevät temppuilemaan ison vatsan kanssa

Raskaus-Twister on liikunnallinen baby shower -ohjelma. Vieraat pelaavat tuttua peliä tyyny paidan alla tai painava reppu vatsan puolella. Tuleva äiti voi toimia tuomarina.

Vaipanheitto on oiva tapa päättää vauvakutsut

Baby shower -juhlat voivat päättyä vaipanheittoon, jonka idea on samanlainen kuin morsiuskimpun heitossa. Odottava äiti heittää vaipan vieraille ja se, kuka nappaa vaipan, on saava seuraavaksi vauvan.

Lähteet: Beau-coup, Everyday Health, Parents.com, Today.com, Äiti ja melukylän lapset

Lue myös: Mitä viedä tuliaiseksi synnärille? Parhaat lahjavinkit äidille ja vauvalle


Korona yrittää viedä äidin oman ajan – pidä siitä nyt erityinen huoli

$
0
0

Elämä ei ole samanlaista kuin viime keväänä.

Koulunkäynti on lapsilla ja nuorilla muuttunut radikaalisti ja nopeatempoisesti kohtaavista, tavallisista koulupäivistä kotoa tehdyksi etäkouluksi. Työ on monella aikuisella täysin etätyötä verkossa. Tämä kevät vaatii joustavuutta ja sopeutuvuutta, se haastaa meitä hyväksymään muutosta ja ottamaan uusia toimintatapoja käyttöön.

Mutta entä perhe-elämämme kotona? Onko se muuttunut niin paljoa kuin saatamme ajatella?

Olen parisuhdeterapeuttina vuosien ajan pohtinut perheiden ajankäyttöä. Jostain syystä saattaa olla äärimmäisen vaikea havaita saati konkreettisesti toteuttaa omaa arkea siten, että ihmiset kokisivat olevansa tasapainossa ajankäyttönsä kanssa.

Meillä kaikilla on asioita, jotka haastavat ja vievät voimia. Ja meidän tulisi pyrkiä elämään siten, että voimme mahdollisimman hyvin fyysisesti ja henkisesti. Mitä asioita tarvitsemme arkeen, että saisimme kaiken potentiaalin käyttöömme? Myös tänä poikkeuksellisena aikana?

Tarvitsemme perheaikaa, omaa aikaa, parisuhdeaikaa ja työaikaa.

Väitän, että tarvitsemme aivan samoja elementtejä kuin normaalistikin: perheaikaa, omaa aikaa, parisuhdeaikaa ja työ- tai opiskeluaikaa.

Elämämme ei koostu yhdestä roolista eikä kahdesta, vaikka niistä nauttisimmekin. Miksi nämä kaikki asiat ovat tärkeitä? Koska tätä kautta jaksamme olla tuotteliaita yhteiskunnalle. Meidän aikuisten oma hyvinvointi ja parisuhteen hyvinvointi välittyvät suoraan myös lastemme hyvinvointiin.

Kuinka sinä saat siis ylläpidettyä elämäsi eri osioita aidosti nyt, kun elämä on hieman erilaista? Kuinka organisoit työtilat siten, että voit keskittyä töihin? Kuinka luot itsellesi oman hetken, jossa saat rauhoittua arjen rutiineista? Vietätkö todella vapaa-aikaa perheesi tai puolisosi kanssa?

Puolison kanssa voi olla hautautumatta kauhu-uutisiin.

Jos tilat ovat vähissä, työpiste voi olla hyllyn kulmalla tai hengähdystauko kuumassa suihkussa. Kävelylenkillä voi käydä yksin tai sellaisen kaverin seurassa, joka kulkee puhelimen näytöllä. Puolison kanssa voi olla yhdessä hautautumatta somen tai kauhu-uutisten syövereihin.

Ehkä tekisin muutenkin juuri nyt töitä etäpisteessäni, vaikka ei olisi tämä poikkeuksellinen kevät. Työ on asia, jonka kautta voin toteuttaa itseäni ja antaa omaa osaamistani yhteiskunnan käyttöön.

Yhdessä kävimme äsken perheenä pyöräilemässä. Illalla avaan verkossa etäpilateksen. Lapsen nukkumaan mentyä juttelen mieheni kanssa sohvalla yhteisistä, aikuisten asioista.  Soitan myös ystävilleni, että saan jaettua omaa itseäni ja kuulen heidän kokemuksistaan.

Ei ole kyse extreme-kokemuksista eikä kaukomatkailusta.

Ei ole kyse mistään extreme-kokemuksista eikä kaukomatkailusta. Tavallisessa päivässä elävät ne kaikki elementit: perhe, parisuhde, oma aika ja työ, jotka ovat läsnä joko poikkeuksellisena aikana tai tavallisena arkisena huhtikuun viikonloppuna ilman erityisiä epidemioita.

Kyse on niiden arvon ymmärtämisestä. Siitä, että osaat arvostaa kiinnostuksenkohteitasi ja asioita, joista sinä saat voimaa. Näin sinä kykenet antamaan itsestäsi muille ihmisille.

Älä siis hautaudu pelkästään vanhemmuuden vaateiden tai työasioiden taakse, vaan muista oma itsesi tai läheisesi siinä vieressä. Anna aikaasi itsellesi, puolisollesi ja perheellesi. Elä näköistäsi elämää, myös tänä poikkeuksellisena aikana.

Lue myös:

Tällaista lapsiperhe-elämä oli ennen koronaa – muistatko enää? Aino-Mari Tuurin kolumni

Raskaus ja korona: Onko syytä huoleen? – Koti Kumpulassa -blogi

9 X korona, raskaus ja synnytys – vastaukset polttaviin kysymyksiin

Baby shower -lahja: Näitä äiti arvostaa ihan oikeasti

$
0
0

Perheenlisäystä odottava vanhempi on lahjansa ansainnut. Yhdeksän kuukauden odotusrupeama ja uuden suloisen elämän alku on juhlistamisen arvoinen asia. Mutta millainen baby shower -lahja olisi sopiva?

Lahjan ei kuitenkaan tarvita maksaa maltaita, eikä sen valmistamiseen tarvita huimia askartelusuorituksia.

Näiden ideoiden joukosta löydät sopivan baby shower -lahjan – halusitpa sitten antaa omin käsin taiteillun tai kaupasta hankitun lahjan.

1. Itse tehty imetyskoru

Imetyskoruja on kauppojen valikoimissa monen moisia. Korujen ideana on tarjota vauvalla hypisteltävää imetyksen ajaksi, sillä pienet sormet pitelevät ja tunnustelevat mielellään maailmaa imetyksenkin aikana.

Imetyskorun voi toki ostaa valmiinakin, mutta sen tekeminen itse ei ole vaikeaa.

Tarvitset:

  • silikonihelmiä haluamasi määrän
  • satiininyöriä
  • kiinnityslukon, joka on turvallinen

Pujota helmet kaulanauhaan ja kiinnitä lopuksi lukon puoliskot. Kun vauva vetää riittävän kovaa korusta, lukko antaa periksi ja aukeaa turvallisuussyistä.

Koru on nyt valmis pienen hipelöijän käsittelyyn. Lahja sopii kauniisti myös muutenkin käytettäväksi.

Kauniin värisiä, BPA-vapaita silikonihelmiä saa tilattua esimerkiksi nappikauppa Punahilkasta.

Itse tehty imetyskoru on hauska baby shower -lahja. Kuvassa koruun on laitettu silikoni- ja puuhelmiä sekä yksi, muita suurempi virkattu pallo.

Koruun voi silikonihelmien lisäksi pujottaa myös puisia ja virkattuja helmiä. Kuva: iStock

2. Kipsimaha

Muisto, jolla on hauska koristaa vaikkapa makuuhuoneen seinä. Lisäksi kipsimahan valmistaminen on hauskaa yhteistä puuhaa ystävän kanssa.

Tarvitset:

  • muovikelmua vatsan ja rintojen suojaamiseen
  • kipsinauhaa, jota myydään muun muassa apteekissa
  • kulhollisen vettä

Odottava äiti käy pitkälleen, ja hänen vatsansa ja rintansa suojataa muovikelmulla. Tämän jälkeen kipsinauhasta leikatut ja vedellä kastellut nauhanpalat asetellaan vatsan päälle siten, että niistä muodostuu kuivuessaan ehyt muotti.

Kuivumiseen kuluu noin 10 minuuttia, jonka jälkeen kipsimaha irtoaa helposti vatsan päältä.

Mahan voi koristella maalaamalla tai lakkaamalla sen haluaman väriseksi. Kipsimahaan voi myös kiinnittää liimalla erilaisia koristeita, kuten valokuvia, helmiä tai kangasta.

3. Baby shower -lahja: Liivinsuojat

Näille saattaa olla enemmän tarvetta kuin äiti arvaakaan. Kertakäyttöiset liivinsuojat ovat usein epämukavia, ja lisäksi niistä syntyy paljon roskaa pitemmän päälle.

Kauniskuosisia liivinsuojia voi ommella itsekin, mutta jos ompeleminen tuntuu vieraalta, löytyy liivinsuojia monien käsityöharrastajien ja -liikkeiden verkkoputiikeista. Samalla tuet pienyrittäjiä.

Lahjaan voi myös yhdistää tuubillisen rinnanpäille sopivaa voidetta.

4. Lahjakortti, jossa luvataan apua

Vastasyntyneen vauvan vanhemmalla on kädet täynnä töitä. Usein haaveissa on edes pieni hengähdystauko. Kullanarvoista apua on, jos voit hetkiseksi tarjoutua lapsenvahdiksi tai auttamaan kodin askareissa.

Tuoreelle äidille luksusta on päästä rauhassa juomaan kuppi kahvia ja lukemaan päivän lehti. Myös kiireetön hetki suihkussa tai liikuntatuokio saattaa olla paljon kaivattua omaa aikaa. Toisaalta vauvan vanhemmat voivat kaivata myös kahdenkeskisen illan silloin tällöin.

Voit kirjoittaa onnittelukorttiin, että palveluksesi on käytössä ”lahjakorttia vastaan” vauvavuoden aikana yhtenä tai miksei kahtenakin päivänä.

 5. Lahja kahvin ystävälle

Juuri kun on saanut kahvin kaadettua mukiin, tulee jotakin pakollista hoidettavaa. Niinpä tuoreelle vanhemmalla termosmuki on mitä oivin lahjaidea. Kahvi pysyy kuumana, vaikka välillä kävisi vaihtamassa vaipan tai imettämässä.

6. Ompele äitiyspakkaukseen reunapehmuste

Vauvan ensisängyksi Kelan tarjoama pahvilaatikkopeti on mitä oivallisin. Äitiyspakkauksen koville reunoille teet videon ohjeilla helposti upean ja juuri haluamasi näköisen päällysteen kauniista tikkikankaasta.

äitiyspakkauksen reunapehmuste

Äitiyspakkauksen päällyste on varsin suomalainen baby shower -lahja. Kuva: Mirka Kakko, Otavamedia

7. Paketillinen naposteltavaa

Herkut ilahduttavat aina. Mutta kunnollinen ravintokin on tärkeää. Varsinkin, kun vauvan hoidon lomassa voi olla välillä hankalaa saada syötyä rauhassa.

Koosta siis tuoreelle vanhemmalle paketillinen ravinteikkaita naposteltavia herkkuja unohtamatta. Herkkupakettiin sopii mukaan esimerkiksi erilaiset pähkinät, kuivatut hedelmät, välipalapatukat, joita voit myös itse valmistaa, suklaa ja sekä lakritsi, josta odottaja saa vihdoin nauttia synnytyksen jälkeen.

Muista kuitenkin ottaa etukäteen selvää, onko tuoreella vanhemmalla joitakin allergioita tai ruoka-ainerajoituksia.

Herkulliset granola-patukat syntyvät helposti.

Herkulliset granola-patukat syntyvät helposti kotikokinkin keittiössä. Kuva: iStock

8. Imetyksen oheen sopivaa luettavaa

Kun vauva viihtyy jatkuvasti rinnalla, äidillä saattaa alkaa käydä aika pitkäksi. Sopiva baby shower -lahja on luettavaa imetysmaratoneille. Esimerkiksi:

  • Pauliina Ahosen ja Laura Talvitien Nykymutsin imetyskirja (Nemo), joka lupaa tsempata imetystaipaleella.
  • Olipa kerran äiti (Siltala) antaa vertaistukea kertomalla kirjailija Helmi Kekkosen matkasta kahden tyttären äidiksi. Teos antaa luvan kaivata omaa aikaa.
  • Susanna Helin Peloton synnytys (Gummerus) valmistaa äitiä h-hetkeen ja auttaa synnytykseen liittyvässä jännityksessä tai pelossa.

9. Baby shower -lahja: Esikoiselle puuhaa

Jos perheessä on jo lapsia, on mukavaa muistaa myös heitä lahjalla. Pieni puuhapussi auttaa myös vanhempaa, silloin kun vauva ja esikoinen molemmat tarvitsevat huomiota.
Pussiin voi laittaa vaikka erilaisia puuhakirjoja, värikyniä ja jotain pientä naposteltavaa. Myös erilaiset askartelutarvikkeet voivat olla mieluisia, jos esikoinen osaa omatoimisesti touhuta.

Lisää ideoita

10. tukisukat

11. laadukasta suklaata

12. ateriakassipalvelun tilaus

13. mini-imuri

14. imetystyyny

15. piccolo-pullo kuohuvaa synnytyssairaalaan

16. hierontalahjakortti

17. kukkakimppu

18. naistenlehden tilaus

19. elämyslahjakortti

20. kuntosalin 10-kortti

21. laatikko vauvamuistoille

22. täytettävä vauvakirja

23. samanlaiset villasukat äidille ja vauvalle

24. vaunukoukku

25. Netflix tai muu suoratoisto

26. korillinen spa-tuotteita

27. pedikyyri

28. hilepurkki

29. vauvan viltti

30. vaippakakku

31. vauvanvaate

32. samanlaiset rusettipannat äidille ja vauvalle

33. suloinen kehys vauvakuvalle

34. kantoliina

Kaksplus kuuluu Otavamedia-yhtiöön.

Kannattaako hormonikierukka? Voi aiheuttaa aknea, mutta kadottaa kuukautiset

$
0
0

Kannattaako hormonikierukka ottaa? Synnyttäneet äidit törmäävät usein neuvolassa jälkitarkastuksen yhteydessä hormonikierukkasuositteluihin ja jakavat keskenään kokemuksia.

Mielipiteet hormonikierukasta tuntuvat jakautuvan. Monet ovat ihastuksissaan ehkäisymenetelmän helppoudesta. Joillekin kierukka aiheuttaa enemmänkin kipua ja vaivaa.

Kysyimme lukijoilta, oliko hormonikierukka heille toimiva ratkaisu vai ei. Kokemuksia kommentoi HUS:in naistensairaalassa naistentauteihin ja synnytyksiin erikoistuva lääkäri, lääkärikeskus Aavassa toimiva Janina Kaislasuo.

Kaislasuo on tehnyt väitöskirjan synnyttämättömien naisten kierukan käytöstä ja sen ongelmista. Hän myös kouluttaa perusterveydenhuollon henkilökuntaa.

Kokemuksia: ”Parasta oli, kun menkat loppuivat”

”Loistava! Ei menkkoja kahteen vuoteen. Viikon verran kierukan laittamisen jälkeen oli vatsakipua.”

Tässä kommentissa näkyvät kierukan parhaat puolet. Asetuksen seurauksena vuodot vähenevät tai loppuvat osalla kokonaan.

Kierukka asetetaan kohtuun, joka reagoi uuteen esineeseen supistelemalla. Tuntemukset muistuttavat kuukautiskipua, ja ovat varsin yleisiä käytön alussa.

Supistelu menee kuitenkin ohi, kun kohtu tottuu kierukkaan ja limakalvo ohentuu.

Eri ehkäisyvälineitä vertailtaessa hormonikierukan käyttäjien joukossa on eniten, 80 prosentin verran, tyytyväisiä käyttäjiä.

Kierukoiden hormonimäärissä on eroja. Kyleena ja Jaydess ovat vähähormonisempia Mirenaan verrattuna. Jos siis kuukautiset ovat runsaat, Mirena voi olla parempi vaihtoehto vuodon vähentämiseen.

Hormonikierukka pistelee seksissä?

”Itselläni ei ole ollut ongelmia. Kaikista parasta oli, kun menkat loppuivat kokonaan puolen vuoden – vuoden käytön jälkeen. Mies tosin valitteli, että kierukan narut pistelevät petipuuhissa.”

Alussa kaikilla hormonikierukan käyttäjillä on vuotohäiriötä tai pitkittynyttä vuotoa. Vuoto loppuu ajan kanssa – yleensä muutamassa kuukaudessa.

Hormonikierukan langat jätetään roikkumaan kohdusta. Langat pyritään leikkaamaan sen pituisiksi, että ne kaartuvat kohdunkaulan suun sivuille huomaamattomasti. Siten lankojen pää ei pistele yhdynnässä.

Jos ne häiritsevät, ne voi lyhentää niin lyhyiksi, että ne ovat kohdun kaulan sisällä.

Kokemuksia: hormonikierukka ja kivut

”Ensimmäisen kierukan kanssa oli kipuja koko ajan. Puolessa vuodessa otatin pois ja syy paljastui: kierukka ei ollut kohdallaan.

Kaksi kierukkaa on ollut sen jälkeen ja kolmatta menen ottamaan lähiaikoina. Olen erittäin tyytyväinen. Vuotojen loputtua ainainen anemia hävisi.”

Jos kierukan kanssa on  pitkittyneesti ongelmia tai kipuja, varaa ehdottomasti aika kontrollikäynnille. Ultraäänellä pystytään tarkistamaan, että hormonikierukka ei ole vinossa tai liikkunut.

Hormonikierukka sopii monelle. Äidit kertovat erilaisia kokemuksia.

Monella on kokemuksia kierukan helpottamista kuukautiskivuista – myös silloin, kun kyseessä endometrioosi.

”Karmeat menkkakivut päättyivät, ja hemoglobiini normalisoitui, sillä vuodot lähes loppuivat. Ensimmäisen kierukan kanssa kipuilin kolme viikkoa. Toisen vaihto sujui kivuitta.”

Monilla kierukan käyttäjillä kuukautiskivut loppuvat. Ensimmäisen kierukan kohdalla kohtu supistelee usein alkuvaiheessa totutellessaan kierukkaan. Tästä aiheutuu jomottelua ja kuukautistyyppistä kipua.

Myöhempien kierukan asetusten aikana kohtu on jo tottunut kierukkaan ja on lepotilassa. Silloin vaihto sujuu usein hyvin helposti.

”Ihan järkky kapistus oli: Kauheat vatsakivut ja vuodot. Lopuksi langat hävisivät kokonaan. Naistenpolilla hormonikierukka otettiin pois, ja kivut loppuivat kuin seinään.”

Kaikilla hormonikierukan ottaneilla on jonkinnäköistä vuotohäiriötä ja vatsatuntemusta aluksi. Näiden pitäisi kuitenkin selvästi vähentyä muutamassa kuukaudessa.

Naruista tiedämme, että ne usein vetäytyvät, mutta se ei vaikuta kierukan käyttöön.

Kierukka pahentaa aknea, mutta kapseli pahentaa enemmän

”Muuten kierukka on toiminut hyvin, mutta hormonimäärä on liian alhainen auttaakseen akneen.”

Jos toivoo ehkäisyvalmisteeltaan apua akneen, kannattaa tällöin käyttää ehkäisypillereitä.

Hormonikierukan yksi sivuvaikutuksista on akne, joten kierukka voi päinvastoin lisätä aknea. Noin 10 prosenttia käyttäjistä on raportoinut hormonikierukan aiheuttaneen aknea.

”Itse vaihdoin kierukkaan, sillä kapseli toi epäsäännölliset kuukautiset. Joka toinen viikko vuotoa. Ihoni oli myös järkyttävässä kunnossa. Toistaiseksi kierukka vaikuttaa hyvältä.”

Kapselin yleisin koettu haittavaikutus on epäsäännöllinen vuoto. Kaikilla se ei kuitenkaan ole yhtä häiritsevää – kyse voi olla niukasta tiputtelusta. Akne on toinen mahdollinen sivuvaikutus.

Hormonikierukan etu verrattuna kapseliin on se, että pääsiallinen vaikutus on kohdun limakalvolla. Se menee lepotilaan ja ohenee, joten vuotohäiriötä on vähemmän. Koska veren hormonipitoisuus on vähäisempi, myös aknea esiintyy vähemmän.

Tarinat yllätysraskauksista voivat huolettaa

”Ensimmäinen hormonikierukka toimi hyvin ensimmäiset pari kuukautta, kunnes alkoivat hirveät alavatsakivut. Selvisi, että olen raskaana. Kyseessä oli kohdun ulkoinen raskaus, joka keskeytettiin sairaalassa.

Lääkärini totesi, että Kyleena-merkkinen kierukka sisältää vähemmän hormonia. Kuukauden verran minulla on ollut Mirena-merkkinen kierukka, eikä mitään huonoa sanottavaa ole siitä toistaiseksi.”

Raskaudet kierukan käyttäjillä ovat hyvin harvinaisia. Noin puolet näistä raskauksista on yleensä kohdunulkoisia.

Teoriassa Mirena-hormonikierukka on varmin vaihtoehto, sillä siinä hormonipitoisuus on markkinoilla olevista kierukoista suurin.

Joskus minkään kierukan käyttöä ei suositella kohdunulkoisen raskauden jälkeen riippuen kohdunulkoisen raskauden hoitotavasta. Lääkäri neuvoo tällaisessa tapauksessa.

Lue myös Kaksplussan ehkäisykysely: Ehkäisy petti – ”Kierukka katosi”

Lue Kaksplus-lehtiä 2003-2019 diginä ilmaiseksi täällä!

$
0
0

Kaksplus-lehden numeroita vuosilta 2003-2019 pystyy nyt lukemaan ilmaiseksi osoitteessa kaksplus.fi/digilehti.

Lehdet tarjoavat monipuolisesti artikkeleita liittyen raskauteen, vauva-aikaan ja pikkulapsiarkeen. Vanhoja lehtiä voi selailla myös nostalgian nälkään! Miltä näyttivät lastenvaatteet tai vauvanvaunut 2000-luvun alussa? Se selviää esimerkiksi Kaksplus-lehdestä 4/2003.

Numerosta 6/2019 voit lukea, miltä tuntuu saada kolmoset, lehti 5/2018 kertoo ohjeet satuhierontaan ja numerosta 11/2016 löydät apua vauvan unipulmiin. Myös 2000-luvun alkupuolen lehdistä löydät yhä relevanttia tietoa vanhemmuuden tueksi.

Arkisto on avattu kaikkien vapaaseen käyttöön valtakunnallisella lukuviikolla 2020. Kaksplussan digilehtiä voi lukea tämän jälkeenkin ilmaiseksi.

Suuntaa Kaksplus-lehden arkistoon tästä. 

Onko oikeasti niin, että päivä sujuu vain jos saa lapset jaloista?

$
0
0

Onko sinulla työminä ja kotiminä? Onko työminä ulospäinsuuntautunut ja aktiivinen ja kotiminä verkkareissa toipuva väsynyt vanhempi? Vai olivatko nämä olemassa joskus aikaisemmin?

Kevään kestänyt poikkeustila on muuttanut monen työssäkäynnin ja kotonaolon suhdetta. Osa työskentelee aikaisempaa enemmän kotona, ehkä etäyhteyksin. Minkälainen minä avaa videopuhelun ja muuttuiko se kuluneiden viikkojen aikana?

Tässä keväässä on alku suurelle muutokselle, joka koskee erityisesti kodin piirissä paljon työskennelleitä naisia ja äitejä. He pitävät valtaosan suomalaisista perhevapaista. Lapset on pitkään nähty jonkinlaisena työelämähaittana, ja siellä he nyt ovat: samassa kodissa kuin vanhempansa.

Poikkeustilan seurauksena meistä vilahtaa esiin sellaisia asioita, joita on joskus käsittämättömistä syistä pitänyt piilotella. Lapset ovat päässeet esiin vilauksina videopalavereissa, ääninä puheluissa ja leluina videopuhelun taustalla. Vai onko se edes esiin pääsemistä?

Työminän ulkopuolinen elämä aivan konkreettisesti vyöryy nähtäväksi.

Mietin usein Richard E. Kellyä. Hän on se etäinen professori, joka analysoi Korean poliittista tilannetta BBC:lle maaliskuussa 2017. Vakava poliittinen analyysi karisee sillä sekunnilla, kun pienet lapset luikahtavat isän työhuoneeseen. Pian perässä säntää äiti.

Näemme, kun asiantuntijan työminän ulkopuolinen elämä aivan konkreettisesti vyöryy nähtäväksi. Ensin hän on asiantuntija ja sekunneissa perheenisä. Menettikö Robert asiantuntemuksensa sillä hetkellä kun nelivuotias avasi oven ja taapersi suoraan lähetykseen? En usko, että menetti. Sen sijaan moni samastui. I feel you, Robert.

Ei ollut yllätys, että koronakriisin aikaan haastateltiinkin koko Kellyn perhe. Muutoin maailman lapset eivät olekaan päässeet ääneen. Suuri osa lapsista on poikkeuksellisesti kotona eikä käy koulussa lähiopetuksessa eikä missään muuallakaan. Heidän tuntemustensa sijaan yleinen keskustelu on kallellaan siihen, miten lapset haittaavat työtä. Aikuisen näkökulma on aina työelämän näkökulma.

Poikkeusolot ovat mullistaneet lasten perinteisen järjestyksen, kirjoittaa lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen. Lapsista ollaan huolissaan erilaista syistä: he ovat kadonneet tavoittamattomiin, parveilevat suurissa laumoissa tai ovat kotona häiritsemässä työntekoa. Lapset ovat julkisessa puheessa lähinnä massa, joka saattaa levittää tauteja, kuin kauriit punkkeja. Heiltä täytyy eristäytyä, suojautua. He ovat aina väärässä paikassa.

Jos videopuhelusta näkyisi ruutua suurempi kuva, sieltä voisi näkyä, että monessa perheessä etäelämä ei ota sujuakseen. Lasten kanssa onkin hankalaa. Meille tuntuu muodostuneen työelämän sanelema ja kannattelema arki, joka toimii vain silloin kun jokainen perheenjäsen viettää aikaa omilla tahoillaan.

Kun koulut, päivähoidot ja harrasteet on karsittu pois, jäljelle jää paljasta yhdessäoloa. Se on kuin kevätvalo: monelle liian raakaa. Tällainen sakkiko täällä asuukin? Mitä perhe edes tarkoittaa, jos se ei selviä kuin toisiaan vältellen?

Opimme toisistamme aiemmin peiteltyjä puolia.

Kodista näkyy muutakin. Jollakulla on kotonaan lapsia, toisella lemmikki. Kolmannen seinille ripustetut taulut tai hellityt viherkasvit kertovat tarinaansa. Digitaalisuuden etäinen vaikutus voi lieventyä kurkistuksella toisen kotiin ja arkiseen elämään. Sieltä paljastuu myös, miten eri tavalla elämä meitä kohtelee. Jopa maltillisten tuloerojen Suomessa kodin koko, sisustus ja sijainti kertoo asioita, joita työpaikalla, ei-kenenkään-mailla, ei näe.

Kun opimme toisistamme aiemmin peiteltyjä puolia, meistä tulee kokonaisia. Se auttaa ymmärtämään erilaisia elämäntilanteita, jotka vaikuttavat niin työntekoon kuin vanhemmuuteen. Parhaimmillaan näemme myös lapset työelämän säännöillä riepoteltavien pienten aikuisten sijaan todellisina ihmisinä, joilla on oikeuksia.

Kun poikkeustilanne kytki autopilotin pois, on kotona kipeä mahdollisuus nähdä uusin silmin itsensä ja ennen kaikkea perheenjäsenensä: ovatko he aina tiellä vai onko heillä oikeastaan jotain asiaa minulle ja maailmalle.

Toimittaja-kirjailija Aino-Mari Tuuri tarkkailee perhe-elämää ja sen muutosta kiinnostuksella – niin yhteiskunnassa kuin omalla kohdallaan. Lapsista kaksi on alakoulussa ja yksi päiväkodissa.

Lue myös:

Moni poikkeusajan lapsi on hyvin yksin: Lapsi raapusti lumeen hätähuudon – ”Raastaa äidin sydäntä”

Baby shower -tarjoilut: 7 hauskaa täsmävinkkiä! Näin huomioit odottajan ruokasuositukset

$
0
0

Näin syntyvät baby shower -tarjoilut!

Baby shower -juhlat ovat hemmottelua varten, joten herkulliset suuhunpantavat näyttelevät tärkeää osaa. Loimme menuun, jossa on otettu huomioon myös raskaana olevan ruokasuositukset. Raskaana on vältettävä useita ruoka-aineita.

Holittomat alkumaljat

Teeman mukaisiksi alkumaljakipoiksi voi haalia korkeita lasipurkkeja – samanlaisia kuin vauvansoseissa. Lasipurkeista saa juhlavan näköisiä narulla ja koristeellisilla pilleillä.

Pese purkit ja liota ne, jos haluat irti uusiokäytettävien purkkien etiketit. Liiman jäämät saa irti kynsilakanpoistoaineella.

Pirteäksi, alkoholittomaksi juomaksi sopii juhlava drinkki, esimerkiksi Hugo-mocktail. Se syntyy mehutiivisteestä, sitruunamehusta ja tonicvedestä.

Juoman voi vielä lopuksi koristella limeviipaleilla ja esimerkiksi mansikoilla.

Muistathan kuitenkin, että varsinkin raskaana olevan tulee välttää ulkomaisia pakastemarjoja.

Muita ihania drinkkivaihtoehtoja:  Granaattiomena-mocktail, mansikka-kookos-mocktail

Kakkutikkarit kuuluvat baby showereihin

Pastellinsävyisistä cake popseista on muodostunut baby shower -klassikko. Kakkutikkarit syntyvät helposti jopa kuivakakun jäämistä.

Kakusta tai murokeksitaikinasta pyöritellään pieniä palloja. Taikinaan voi lisätä myös tuorejuustoa, kunhan se on pastöroitua. Näin vältetään odottajalle vaarallinen listeriabakteeri.

Kakkupallot sopii kieritellä esimerkiksi sulatetussa suklaassa ja sen jälkeen kauniissa nonparelleissa. Jos olet innokas leipuri, voi kakkutikkuja somistaa myös sokerimassalla. Nyt vain mielikuvitus on rajana.

Reseptin löydät Kotilieden cake pops -ohjeesta.

Muita ihania pikkumakeita: Mustaherukkatartaletit ilman uunia, minttukrokanttikeksit

Kakkutikkarit ovat baby shower -klassikko

Herkulliset baby shower -tarjoilut syntyvät muun muassa kakkutikkareista. © Ari Heinonen / OM-arkisto.

Baby shower -tarjoilut: pikkusuolaista

Muffinsseja vai suolaista naposteltavaa? Ratkaisu voi olla suolaiset muffinssit.

Esimerkiksi tomaattimuffinsit valmistuvat helposti välimerelliseen tyyliin ja saavat veden herahtamaan kielelle.

Raskaana olevan täytyy vältellä voimakassuolaisia ruokia, sillä ne voivat saada aikaan korkean verenpaineen. Ohjeessa onkin maltillisesti vain ripaus suolaa.

Jos haluat itse lisätä taikinaan vielä oliivinpaloja, kannattaa oliiveista huuhdella suolavesi pois.

Muita ihania suolapaloja:  juustotangot, sienipiirakka pakastealtaan kautta

Jotain terveellistä

Smoothiekulhot ovat saavuttaneet suuren suosion varsinkin aamupalapöydissä. Baby shower -tarjoilut täynnä hyviä ravintoaineita hellivät niin odottajaa ja vauvaa kuin muitakin juhlijoita.

Smoothie on helppo surauttaa tehosekoittimella valmiiksi. Kauniin asetelman smoothien päälle saa esimerkiksi pakastetun banaanin viipaleista, pähkinöistä ja granaattiomenan siemenistä.

Lue Kotilieden smoothie bowl -resepti tästäMuita ihania bowl-reseptejä: matcha-maustettu smoothie bowl, puolukkainen smoothie bowl

Kakku on baby shower -tarjoilujen ykkönen

Baby shower -tarjoilut vaativat tietenkin uhkean vaippakakun lisäksi myös syötävän kakun. Herkullisen täytekakkuleipomuksen voi koristella sokerimassalla: valitse söpöilyä tai ronskia huumoria, odottajasta riippuen.

Kotilieden prinsessakakkureseptistä voi ottaa mallia vatsan muotoisen kakun leipomiseen. Vihreän sokerimassan sijasta kannattaa valita ihonsävyinen massa.

View this post on Instagram

Internationella kvinnodagen ❤️ ”Vad långa dina tuttar är mamma.” säger min dotter när jag står framåtlutad över handfatet och vaskar armhålorna en tidig morgon. ”Hur ska dom se ut då tycker du?” frågar jag tillbaka. ”Jamen dom brukar väl vara liiiite mer runda tror jag?” säger hon och kupar händerna framför sin egna lilla bröstkorg samtidigt som hon kisar med ögonen. Jag svarar ”Vet du varför dom är lite långa nu? För att du och din bror har fått att eran mat från dessa fantastiska bröst i totalt 21 månader! Dom har gett er näring, vitaminer, DNA, antikroppar, tröst, värme och motståndskraft mot olika sjukdomar! Dom är ju helt fantastiska!” Jag ser hur hon funderar och tittar vidare sen säger hon ”Idag är det fredag mamma! Ska vi fira dina tuttar vid fredagsmyset ikväll?” 😂❤️💥🙋🏼‍♀️ . . #alskaattbaka #babyshowertårta #internationellakvinnodagen #kvinnodagen #firakroppen #firakvinnan #mamma #internationalwomensday #babyshowercake

A post shared by Caroline Ahlqvist (@alskaattbaka) on

Hauskan kakun voi myös tehdä niin, että sen sisältä paljastuu yllätys: täytteen väri kertoo lapsen sukupuolen. Pastellisen pinjata-kakun reseptillä syntyy leipomus, jonka sisälle piilotetaan sopivan värisiä ranskanpastilleja.

Pinjata-kakun karkkinen yllätys on suloinen, vaikka ei haluaisi valita sen sisään vain vaaleanpunaisia tai -sinisiä herkkuja. Jos baby shower -tarjoilut järjestää ystävää varten, on tärkeää kysyä, haluaako hän uuden tulokkaan sukupuolesta kerrottavan.

Pinjatakakku baby showereihin

Super suloinen kakku on juuri sopivan leikkisä osaksi baby shower -tarjoiluja. © Kristiina Kurronen / OM-arkisto

Muita ihania kakkuvaihtoehtoja: Suklaakakku, aprikoosijuustokakku

Baby shower -tarjoilut: Ruokaisa salaatti nuudeleista

Jotta kenenkään ei tarvitse syödä kakkua vain nälkäänsä, kannattaa juhlissa tarjoilla ruokaisa salaatti. Sellaisen loihtii esimerkiksi Kotilieden itämaisen nuudelisalaatin ohjeella.

baby shower -tarjoilut - nuudelisalaatti

Makoisa salaatti on raikas mutta täyttävä. © Jorma Marstio / OM-arkisto

Salaattia varten ei välttämättä tarvita ollenkaan aterimia. Trendikkäät tarjoilut syntyvät, kun annoksen kääräisee salaatinlehtiwrappiin.

Muita ihania salaatteja: vuohipaimenen salaatti, couscous-salaatti

Lue myös:

Elitkö lapsuutta 1990-luvulla? Tee testi ja selvitä, kuinka hyvin muistat ysärilapsuuden

$
0
0

Kuuluiko lapsuuteesi erilaisten asioiden keräily (tarrat, limupullojen etiketit, gogot…), tyttö- ja poikabändien kuuntelu (Nylon Beat, Spice Girls, Backstreet Boys…)  ja vanukkailla herkuttelu? Jos vastasit kyllä, muistoissasi on todennäköisesti lapsuus 1990-luvulla.

90-luvun lapset joutuivat kokemaan lama-ajan ja sen ikävät puolet. Kenties opettajasi joutui pakkolomalle, koulussasi jaettiin vain puolikkaita pyyhekumeja ja perheesi talous oli tiukilla. Toisaalta pääsit nauttimaan myös mahtavista ysäri-ilmiöistä, kuten tyttöenergiakulttuurista, Tamagotcheista ja pilapuheluista.

Millaisia muita asioita 90-luvun lapsuuteen liittyikään?

Testaa alla, kuinka hyvin ysärilapsuus on muistoissasi!

Lue myös: Äitiyspakkauksen ihanat makuupussit ennen ja nyt – Näistä kuvioista tunnistat ikätoverin!

Kotiliesi: Sisustustrendit tulevat nyt 90-luvulta – kuivakukkia ja rottinkia


Miksi Animal Crossing -peli hurmaa nyt kaikki? ”Pelissä ei tapahdu mitään pahaa tai peruuttamatonta”

$
0
0

Animal Crossing -simulaatiovideopeliä tuntuu pelaavan nyt puoli Suomea. Peliä, jossa pääsee muun muassa rakentelemaan ja auttamaan eläimiä, kuvataan rentouttavaksi ja huolettomaksi.

Hintaopas.fi-sivustolla Nintendon Animal Crossing: New Horizons -peli on noussut palvelun toiseksi suosituimmaksi sadoista tuhansista tuotteista, mikä on ennenäkemätöntä millekään konsolipelille. Se on loppunut tällä hetkellä lähes kaikkialta. Tilanne on sama kaikissa Pohjoismaissa.

Peli julkaistiin jo vuonna 2001, mutta tänä keväänä siitä tuli uusi New Horizons -osa, jota voi pelata Nintendo Switch- konsolilla.

Mistä pelin suosio oikein johtuu?

Animal Crossing tuntuu turvalliselta

Animal Crossingia pelaavat lapset ja erityisesti se on uponnut 5-7-vuotiaisiin. Mutta valtavasti faneja on myös lapsettomissa aikuisissa, perheenisissä ja -äideissä. Yksi peliä pelaava on Maria, 29.

– Pelissä on tosi turvallinen fiilis. Mitään pahaa ja peruuttamatonta ei tapahdu, Maria kertoo.

Pelissä myös tehdään joka päivä käytännössä samoja askareita. Silti se koukuttaa. Maria vertaa peliä 1990-luvulla suosittuihin Tamagotcheihin, mutta pienellä erolla.

– Animal Crossingissa ei ole sitä vaaraa, että hahmo kuolee.

Pelin mobiiliversio Animal Crossing: Pocket camp on ladattavissa niin Appstoresta kuin Google Playsta ilmaiseksi.

Mobiilipelissä pelaaja hoitaa leirintäaluetta, jonka hän saa itse suunnitella. Leirintäalueelle voi lisätä erilaisia asioita riippumatosta mökkeihin. Valikoimassa on muun muassa yli 1000 huonekalua.

Animal Crossing -pelissä suunnitellaan aluksi oma hahmo.

Mobiilipelissä suunnitellaan aluksi oma hahmo.

Leirintäalueella asuu eläinhahmoja, joita auttamalla saa palkaksi tavaroita ja joiden kanssa voi ystävystyä. Jos peliin laittaa rahaa, pelissä voi myös tehdä uusia ostoksia.

Pelissä on lisäksi sosiaalinen puoli. Kun eläinhahmojen kanssa ystävystyy, niitä voi kutsua käymään omalla leirintäalueella kylään. Virtuaalikyläily tuntuu erityiseltä koronakeväänä, jolloin tavallinen kyläily ei onnistu.

Mainostajatkin ovat löytäneet pandemian tyhjentämiltä kauppapaikoilta sinne, missä ihmiset nyt ovat. Ensimmäiset vaatemerkit ovat tuoneet mallistonsa peliin hahmojen puettaviksi.

Lue myös: Ruutu, pelit vai mielikuvitus – onko väliä, millaisia leikkejä lapsi leikkii?

Koronakuukautiset ovat yllättäneet naisia – näin pitkäkestoinen stressi vaikuttaa

$
0
0

Mielessä myllää vain korona, ja kuukautiset ovat myöhässä?

Koronapandemia aiheuttaa monille juuri nyt pitkäkestoista stressiä, jollaista ei välttämättä muuten ole arjessaan kohdannut. Jotkut naiset ovat avautuneet yhtäkkisesti epätavalliseksi heittäytyneestä kuukautiskierrosta.

Mitä kuukautiskierrolle tapahtuu, kun ihminen on stressaantunut ja miten koronastressi vaikuttaa lapsihaaveisiin? Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Anna-Leena Heikkilä Terveystalosta vastaa kysymyksiin.

Korona ja kuukautiset: Mitä stressi tekee kierrolle?

– Stressi vaikuttaa yleensä kuukautisiin niin, että ne eivät tulekaan silloin, kun normaalisti. Varsinkin, jos kierto on aiemmin ollut hyvin säännöllinen. Stressaantuneena kortisolitaso on pitkin päivää koholla. Kortisoli puolestaan vaikuttaa follikkelia stimuloivaan hormoniin (FSH) häiriten sen toimintaa.

Vaikuttaako stressi, jos käyttää hormonaalista ehkäisyä?

–  Yhdistelmäehkäisyvalmisteiden eli e-pillereiden, ehkäisylaastarin ja ehkäisyrenkaan tapauksessa stressi ei vaikuta kuukautisiin, koska vuoto tuotetaan keinotekoisesti pitämällä valmisteen käytöstä taukoa.

Stressistä saattaa kuitenkin seurata ylimääräistä vuotoa, jos käyttää esimerkiksi hormonikierukkaa.

– Noin kolmasosalla hormonikierukan käyttäjistä vuodot jäävät kokonaan pois. Mutta niillä, keillä kuukautiset jatkuvat kierukasta huolimatta, voi stressi aiheuttaa kuukautisvuotoihin epäsäännöllisyyttä.

Mikä neuvoksi, jos yrittää raskautta ja kierto on sekaisin?

– Stressi voi sotkea kuukautisten rytmiä ja vaikuttaa samalla niin, että ovulaatiota ei tapahdukaan, Heikkilä sanoo.

Ovulointihetkeä voi myös olla vaikea hahmottaa, jos kuukautiskierto on muuttunut epäsäännölliseksi.

– Vaikka ovulointihetkeä ei täsmällisesti tietäisikään, suositellaan, että yhdyntöjä olisi 2–3 kertaa viikossa arvioidun ovulaation molemmin puolin. Siittiöt elävät 3–5 vuorokautta, joten näin varmistetaan, että ovulointihetkellä kohdussa on hedelmöittymiseen valmiita siittiöitä.

Jos raskautta ei vuoden yrittämisestä huolimatta ala kuulua, kannattaa varata lääkäriaika. On tärkeää varmistaa, että edellytykset raskaaksi tulemiselle ovat kunnossa.

Korona ja kuukautiset

Joillakin raskaaksi tuleminen saattaa jopa helpottua, vaikka tarkkaa ovulaatiopäivää olisi vaikea määrittää. Kuva: iStock

Korona ja kuukautiset: pandemia voi edistää vauvahaavetta

Elämässä on monennäköisiä stressitekijöitä. Toisille työpaineet saattavat aiheuttaa voimakasta stressiä ilman pandemian aiheuttamaa poikkeustilaa.

Raskaaksi tulemisen kannalta onkin tärkeää yrittää rauhoittaa elämää.

Toisille pandemian aika saattaakin olla levollisempaa kuin normaali arki, sillä lapsia ei tarvitse kuskata harrastuksiin ja töitä voi tehdä kotoa käsin ilman edestakaista reissaamista.

– Lapsihaaveiden kannalta koronalla voi olla myös positiivisia vaikutuksia. Pariskunnat viettävät nyt ehkä enemmän aikaa saman katon alla, kun muut menot ovat karsiutuneet ja seksille voi löytyä spontaanimmin aikaa.

Psykologin kolumni: Moni tarvitsisi nyt halausta – onneksi myös nämä pienet asiat lääkitsevät mielen hyvinvointia

$
0
0

Istun nojatuolissa iltateellä. Edessäni höyryää suosikkiteeni, totta kai lempiteemukistani. Luen naistenlehteä ja annan aivojeni levähtää arjen pyörityksessä. Olen juuri käynyt ulkona, nauttinut kevätillan lämmöstä ja antanut katseeni viipyillä upeilla kallioilla edessäni.

Olen aina ollut ihminen, jolle estetiikka on äärimmäisen tärkeää, oli sitten kyse kauniin mekon pukemisesta tai  maiseman ihailusta. Ympäristö tuo minulle mielen hyvinvointia ja selkeyttää ajatuksiani. En todellakaan ole koskaan ollut himosiivooja, päinvastoin. Mutta kauneutta ympärilläni vaalin sekä kotona että itsessäni.

Minulle esteettiset rituaalit tutuissa toimissa tuovat hyvän olon. Aamukahvin tuoksu ja maku, huulipuna huulilla, siistit vaatteet yllä ja toimiva työympäristö myös kotikonttorilla: tällaiset pienet teot voivat lisätä mielemme hyvinvointia.

Sitä lisää mielestäni myös se, ettei vaadi itseltään täydellisyyttä vaan osaa olla armollinen itselleen. Mielen hyvinvointia edistää kyky joustavuuteen: ilo pienistä asioista, kantamatta ääretöntä syyllisyyttä menneisyyden tapahtumista tai musertavaa huolta huomisesta, joka lannistaa tai jäädyttää.

Mielenterveyden ongelmat ovat kasvaneet räjähdysmäisesti.

Mielenterveyden ongelmat ja haasteet ovat kasvaneet räjähdysmäisesti viime vuosien aikana, erityisesti nuorilla ja nuorilla aikuisilla. Joskus meillä kaikilla voi olla hetkiä, jolloin maailma näyttää mustalta. Voi olla vaikea luottaa siihen, että mikään onnistuisi.

Voimme syyttää itseämme tai läheisiämme omasta ahdingostamme. Tai voimme olla vain vihaisia koko elämälle ja maailmalle. Ja joskus mielessä pyörii jopa ajatus mitä tapahtuisi, jos heittäisikin vaan hanskat tiskiin. Omat taustakokemuksemme ja luonteenpiirteemme, mutta myös asenteemme, arvomme ja toimintatapamme vaikuttavat siihen, kuinka erilaisissa elämäntilanteissa reagoimme ja toimimme.

Kunnioitukseni elämää kohtaan, riittävän turvalliset taustakokemukset ja omat perusarvoni ovat pitäneet minut aina tolpillaan, vaikka elämä ei todellakaan aina ole ruusuilla tanssimista. Toki olen myös uskaltautunut hakemaan apua, kun sitä tarvitsen.

Hiljainen läsnäolo voi auttaa, kun sanoja ei ole.

Ystävän olkapää on tuki ja turva silloin, kun elämä pienesti murjoo. Vertaisen kanssa asioiden sanoittaminen auttaa, kun ymmärtää, että en ole näissä asioissa yksin. Ammattilainen osaa taas antaa laajempaa perspektiiviä, kun on tarve tarkastella asioita syvemmin. Puolison tai läheisen halaus tai hiljainen läsnäolo voi auttaa kun sanoja ei ole. Tämän vuoksi kannustan aina ihmisiä pyytämään apua, mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään.

Kaikki eivät nauti mekkojen vaihtamisesta päälleen viisi kertaa päivässä kuten 5- vuotias Suvi aikanaan. Mutta väitän, että me kaikki hyödymme ja mielen hyvinvointiamme edistävät sosiaaliset kontaktit ja ystävät, kohtaamiset, fyysinen ja henkinen yhteys sekä lähellä olo. Hymy, syli, halaus, liikunta, taide tai luonto.

Anna niille tilaa omassa elämässäsi ja pidä huolta itsestäsi ja läheisistäsi. Usko tulevaan ja pidä yllä toivoa, myös korona-ajassa.

Psykologi, erityistason paripsykoterapeutti Suvi Laru nauttii pienistä hetkistä 3 hengen perheessä ja hemmottelee itseään kauniilla kengillä. Suvi on toiminnanjohtaja Parisuhdekeskus Kataja ry:ssä.

Mihin kesällä pääsee lasten kanssa? Ainakin nämä auki – ”Saimme juuri ensimmäisen luokkaretkivarauksen”

$
0
0

Kesätekemistä lapsille?

Moni pienen kesälomalaisen perhe saattoi huojentua, kun hallitus näytti maanantaisessa tiedotustilaisuudessaan vihreää valoa monien kesälomakohteiden avaamiselle kesäkuussa.

Edellytyksenä huvipuistojen, eläintarhojen, museoiden, uimahallien ja kirjastojen toiminnalle on se, että koronavirustartunnan ehkäiseminen otetaan huomioon.

Käytännössä tämä tarkoittaa turvavälejä, tehokasta siivousta ja desinfiointia sekä rajattuja kävijämääriä.

Koronatoimista on tulossa nopeasti arkea muun muassa ulkokiipeilypuisto Flowpark Turussa, joka avaa ovensa aivan ensimmäisten joukossa 15.toukokuuta. Ulkoharrastuspaikat saavat hallituksen luvalla käynnistää toimintansa jo toukokuun puolivälissä.

– Jo ennen koronavirusta olemme pesseet kypärät käytön jälkeen höyrypesureilla, joista ei jää välineisiin ylimääräisiä kemikaaleja. Pandemian myötä keitämme pöpöt pois kuumalla höyryllä myös kiipeilyssä tarvittavista sulkurenkaista, kertoo puiston toimitusjohtaja Janne Kalhama.

Kiipeillessä turvavälejä noudatetaan ilman pandemiaakin, mutta jonottajille merkataan paikat, joissa odottaa omaa vuoroaan.

Nämä kohteet ovat jo ilmoittaneet olevansa auki kesällä:

  • Flow Park Turku, Tampere, Hämeenlinna, Ähtäri ja Ahvenanmaa
  • Linnanmäki
  • Tallipiha Tampereella
  • Useat kirjastot
  • Korkeasaaren eläintarha
  • Skatan kotieläinpiha
  • Useat lasten liikennepuistot eri kaupungeissa
  • Muumimuseo Tampereella
  • Mobilian autokylä Kangasalla
  • Helsingin kiipeilykeskus
  • 3D Crush Café Tampereella, jossa pääsee silittelemään pupuja

Ensimmäinen luokkaretkivaraus

– Otamme puistoon kerrallaan huomattavasti vähemmän asiakkaita kuin normaalisti, Flowparkin Kalhama kertoo.

Myös Linnanmäen huvipuisto on ilmoittanut avaavansa ovensa piakkoin ja käyvänsä parhaillaan Aluehallintoviraston kanssa neuvotteluja pandemian edellyttämistä turvatoimista.

– Voimme rajata asiakasmääriä ja ohjata jonotusta tarvittavin suojavälein. Tulemme lisäämään hygieniaohjeistusta ja huolehdimme erityisen hyvin huvipuiston hygieniasta erilaisin toimenpitein, Linnanmäen toimitusjohtaja Pia Adlivankin kertoo tiedotteessa.

Erityistoimien suunnittelu onkin monissa huvikohteissa aloitettu jo aikaisin keväällä.

Flowpark Turusta kerrotaan, että kiipeilyhanskat kuuluvat tällä kaudella lipun hintaan. Myös käsidesejä tulee olemaan saatavilla.

Kesätekemistä lapsille

Kesätekemistä lapsille löytyy korona-ajasta huolimatta. Kuva: iStock

Vaikka tilanne vaatii kesän kohteilta paljon, piristäviä uutisiakin on ilmassa.

– Saimme juuri ensimmäisen luokkaretkivarauksen ensi kesälle. Varauksia toki oli ennen pandemiaa tehty, mutta kaikki peruuntuivat poikkeustilan alettua.

Entä Muumimaailma tai Särkänniemi?

Useat kesälomanviettokohteet, kuten Naantalin Muumimaailma ja Särkänniemi, eivät ole vielä ilmoittaneet, milloin ne ovat avoinna kävijöille.

Ähtärin eläinpuiston verkkosivuilla lukee, että puisto on toistaiseksi suljettu. Sen sijaan Korkeasaari avaa ovensa 1. kesäkuuta.

Korkeasaaren eläinpuiston mukaan asukkien arki on jatkunut pandemiasta huolimatta normaalina. Työntekijöiden olosuhteisiin on tehty pieniä muutoksia:

– Tartunnan riskiä on minimoitu jakamalla työntekijöitä useampiin, toisistaan erillään oleviin taukotiloihin, pitämällä kokoukset etäkokouksina sekä siirtämällä toimistotyöntekijöitä etätöihin, puisto kertoo sivuillaan.

Lue myös: Vauva vihaa aurinkolaseja? Optikko tietää 5 kikkaa, joilla rillit pysyvät jopa taaperon päässä

Mommy brain oli syvältä, mutta pandemia-aivot? Ne vasta surkeat ovatkin

$
0
0

On olemassa selitys, millä saa lähes aina ymmärtäväisen vastaanoton unohduksille ja yleiselle töppäilylle. Mutsiaivot, mommy brain, vauvakupla, tiedättehän.

Puutteellinen lepo, yksipuoliset virikkeet, horisontti vinossa pienen elinpiirin takia ja hormonit täysillä. Kun tasapainottavat tekijät eli ystävät, urheilu, oma aika ja vaihtuvat maisemat poistetaan, on yksinäisen vauva-arjen vetäjän lisäksi myös omistautuneen koronavanhemman elo suhteellisen samanlaista.

Päivät venyvät monotonisena mössönä ja motivaatio vaikkapa virkistävään kotiijoogaan kaiken melun ja hässäkän keskellä on nollissa, puhumattakaan virtuaaliviineilystä, jossa kankkunen tulee väistämättä, mutta ilo ei välttämättä.

Mindfulness-ohjeiden mukaisesti olen revitellyt pienillä asioilla ja ollut tietoisesti läsnä omassa, koronakuplaksi muuttuneessa arjessani. Olen hämmästellyt ympäri asuntoa leviävien höyhenien pöyristyttävää määrää, kun virkaatekevä kevyttoppatakki räjähtää kuivausrummussa.

Sain tuloksellista voittajafiilistä repimällä omatoimisesti ripsienpidennykset irti vauvan kynsisaksilla – siitäs sait, huoltokierre. Vein tutun teinin eräretkelle luonnonpuistoon ja eksyin, kun kyltit loppuivat. Olo oli kuin Tokion metrossa vanhoina hyvinä aikoina.

Hiivin kyräillen tavarataloon ja pudotan avaimet jonnekin kerrosten 8 ja -3 väliin.

Lopulta, 1,5 kuukautta eristyksen jälkeen, hiivin kyräillen kaupungin suurimpaan tavarataloon ja vapauspäissäni tiputin auton avaimet jonnekin kerrosten 8 ja -3 väliin. Oli kuin olisi päässyt itse järjestämäänsä aarrejahtiin, missä palkintona on saada auto ulos hallista, ennen kuin parkkimaksu ylittää viikon ruokabudjetin. Jännää.

Yleinen tekemättömyys väsyttää, sillä vaikka aloittaa kymmenen asiaa aamulla, on niistä illalla kasassa puolitoista ja risat. Valmiita aikaansaannoksia ei voi eritellä ranskalaisilla viivoilla, koska horisontaalisesti pidemmälle venyvä lista on surkeudessaan nolo.

Ajatus toimii tehokkaasti kuin märkä tulitikku – vaikka kuinka raapii, menee vain poikki.

Lukemattomat automatkat ovat valuneet vartin sakkolenkille ja väärästä liittymästä ulos, koska olen unohtanut, mihin oikeastaan olen menossa. Moneen pystyvä mieli on vajonnut säästöliekille, koska arjesta on tullut liian yksitoikkoista.

Mutsiaivot aktivoituvat toivottavasti, kun epidemia antaa tilaa rajoitusten kevennyksille.

Moni suuri taitelija ja visionääri eli hulttioelämää, koska inspiraatio harvemmin löytää hellan ja pyykkikorin väliin. Luulen ymmärtäväni heitä nyt täydellisesti.

Korona-aivot ja mutsiaivot aktivoituvat toivottavasti kesällä, kun epidemia hiljalleen antaa tilaa rajoitusten kevennyksille.

Lupaan sortua ylilyönteihin kaikilla sektoreilla, kun mahdollisuus normaalimpaan elämään koittaa. Aivan kuten aikanaan synnytyksen jälkeen, kun vauvan ensimmäisellä yökyläilyllä pääsi kumppanin kanssa viimein konkreettisesti jonnekin, aion suorittaa koronaeristyksen päättymistä samalla hartaudella.

Toistaiseksi tyydyn vielä pieniin voittoihin, kuten siihen, että höyhenet on nyt imuroitu.

Inka Isotalo viettää matkalaukkuelämää 3-vuotiaan Mirella-tyttärensä ja maailmalla kilpailevan puolisonsa, ratamoottoripyöräilijä Mika Kallion kanssa. 

Lue myös:

3 koskettavaa tarinaa äitien yksinäisyydestä: ”Sanoisipa joku joskus, että sinulla on kiva lapsi”

Viewing all 656 articles
Browse latest View live